Nagyon sok félreértésre ad és adhat okot a Tokaji esszencia és a Tokaji Aszú esszencia , mint bor meghatározása ,mert élesen más e két nedű !
Tokaji esszencia ( natúr esszencia , nektár ) :
A Tokaji esszencia a botrytizált aszú-szemek tiszta kivonata . Az egyenként leszedett késői szüretelésű és speciális nemes-penész hatására átváltozott szőlő-bogyókból hagyományos fa-kádakban préselés nélkül, kizárólag a gravitáció erejénél fogva a termés saját súlya alatt csordul ki a legértékesebb tokaji must , nagy (350-800 g/l) cukor- és extrakt tartalommal .
A több évig tartó lassú tölgy-hordós erjesztés és érlelés során nyert legendás bor igen magas , cukor-tartalmával és egyedi íz-intenzitásával páratlan élményeket rejt. Ebből a rendkívül különleges italból évente mindössze néhány palack készül az egész országban, mely szinte soha nem kerül forgalomba: a leginkább csak a képzeletünkben létező elixír elvétve azonban arany-áron olykor mégis fellelhető . Az édességét és koncentráltságát tekintve is a folyékony mézhez (a méz 800 g-nál kezdődik ) hasonlítható .
Tokaji Aszú esszencia :
A Tokaji Aszú esszencia kiemelkedő minőségű, kiválóan alkalmas területről és évjáratból származó aszúbor, amely legalább 180g/l természetes cukrot és 45g/l cukormentes extraktot tartalmaz.
A különböző puttonyszámú aszúk (3-4-5-6 ) , és a Tokaji Aszú esszencia különböző édességi ( cukortartalommal ) tartalommal bírnak , amelyek a Tokaj-hegyaljai borvidék zárt területén termett, Botrytis cinerea hatására nemesen rothadt, tőkén aszúsodott, szüretkor külön szedett aszúszemekre öntött, meghatározott termőhelyről származó musttal vagy borral áztatott Tokaji borkülönlegesség.
Tulajdonkép a hat puttonyos beltartalom feletti aszú bort jelenti. Ez a névhasonlóság nagyon sok félreértésre ad okot.