Tokaji esszencia , és a Tokaji Aszú esszencia meghatározása , mivel a kettő nem ugyanaz !

Nagyon sok félreértésre ad és adhat okot a Tokaji esszencia és a Tokaji Aszú esszencia , mint bor meghatározása ,mert élesen más e két nedű !

Tokaji esszencia (  natúr esszencia ,  nektár ) :

A Tokaji esszencia a botrytizált aszú-szemek tiszta kivonata . Az egyenként leszedett késői szüretelésű és speciális nemes-penész hatására  átváltozott szőlő-bogyókból hagyományos fa-kádakban préselés nélkül, kizárólag a gravitáció erejénél fogva a termés saját súlya alatt csordul ki a legértékesebb tokaji must , nagy (350-800 g/l) cukor- és   extrakt tartalommal .

A több évig tartó lassú tölgy-hordós erjesztés és érlelés során nyert legendás bor igen magas ,  cukor-tartalmával és egyedi íz-intenzitásával páratlan élményeket rejt. Ebből a rendkívül különleges italból évente mindössze néhány palack készül az egész országban, mely szinte soha nem kerül forgalomba: a leginkább csak a képzeletünkben létező elixír elvétve azonban arany-áron olykor mégis fellelhető . Az édességét és koncentráltságát tekintve is a folyékony mézhez    (a méz 800 g-nál kezdődik )   hasonlítható .

Tokaji Aszú esszencia :

A Tokaji Aszú esszencia kiemelkedő minőségű, kiválóan alkalmas területről és évjáratból származó aszúbor, amely legalább 180g/l természetes cukrot és 45g/l cukormentes extraktot tartalmaz.

A különböző puttonyszámú aszúk (3-4-5-6 ) ,  és a Tokaji Aszú esszencia különböző édességi  ( cukortartalommal ) tartalommal bírnak , amelyek  a  Tokaj-hegyaljai borvidék zárt területén termett, Botrytis cinerea hatására nemesen rothadt, tőkén aszúsodott, szüretkor külön szedett aszúszemekre öntött, meghatározott termőhelyről származó musttal vagy borral áztatott Tokaji borkülönlegesség.

Tulajdonkép a hat puttonyos beltartalom feletti aszú bort jelenti. Ez a névhasonlóság nagyon sok félreértésre ad okot.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Shopping Cart
Scroll to Top