A borok optimális tárolása
A borok optimális tárolási hőmérsékleten tárolva tovább megőrzik a kívánt állagukat és zamatukat, valamint értékes tulajdonságaikat. A jó minőségű palackozott bor igen kényes az optimális tárolási hőmérsékletre. A tárolási hőmérsékletet minden esetben biztosítanunk kell a palackozott borok tárolása során, máskülönben a helytelen tárolás a minőség rovására mehet.
Szobahőmérsékleten tárolva a borok hamar öregszenek, azaz elveszítik jó tulajdonságaikat. A megfelelő tárolási hőmérséklet biztosítása nem elég. A hőmérséklet ingadozások mindenképpen elkerülendők, azaz a tárolási hőmérsékletnek a lehető legkiegyenlítettebbnek kell lennie!
Nagy mértékű és rendszeres hőmérséklet ingadozás esetén (+/- 10C°) a palackozott borban zajló kémiai folyamatok felborulnak, aminek következtében a tárolt borunk minőségét tönkretehetjük, azaz a bor fejlődése megáll (túl hideg) vagy a borunk hamar öregedik – elvénül (túl magas hőmérséklet).
Az optimális és javasolt tárolási hőmérsékletek a következők:
Nagy bordói vörös, Shiraz 16-17° C
Côtes du Rhône vörös/Barolo 16-17° C
Nagy burgundi vörös/ bordói vörös 15-16° C
Fiatal burgundi vörös 14° C
Fiatal, könnyű, gyümölcsös vörösborok 11-12° C
Portói bor 15° C
Édes borok 6° C
Rozé és korai borok 10-12° C
Száraz fehérborok 10-12° C
Fiatal Beaujolais/összes fehérbor kevés maradékédességgel 10-11° C
Régi fehérborok/nagy chardonnay 9-10° C
Fiatal fehérborok későitől kezdve 7-8° C
Fehérborok Lire/Entre-deux-Mers 7-8° C
Pezsgő 7-8° C
Sherry 8-9° C
Jégbor 6° C
Mindig vegyük figyelembe, hogy a borokat mindig egy kicsit hidegebbre kell hűteni, mint az ideális szervírozási hőmérséklet, mivel azok a pohárba töltést követően 1-2° C-t felmelegednek!