Mitől jégbor a jégbor ?

Manapság már kezd elterjedté válni, de még sokan félreértelmezik, vagy nem is tudják igazából, mit is takar a jégbor. Akik viszont már tudják, könnyen a kedvenc italukká válhat, mert bizony finom!
Maga a név az, ami tévutakra vezetheti a laikusokat. Asszociálhatnánk arra, hogy olyan bor, amit jéggel szolgálnak fel, vagy jégbe hűtik és utána palackozzák, vagy éppen jégből készült boros ital. Elég vicces lenne mindegyik. A válasz roppant egyszerű: a jégbor arról a technológiáról kapta a nevét, ahogyan, és amikor az készül.
A jégbor készítésének titka, hogy meg kell várni, hogy hőmérséklet tartósan -7 °C alá essen és éjszaka illetve kora hajnalban kell szüretelni a túlérett, zselé állagú, teljesen megfagyott szőlőt – nem fürtönként, hanem szemenként, hogy a szemek ne sérüljenek –, majd azonnal le kell préselni, mielőtt felengedne. Mivel a szőlőnek csak a víztartalma fagy el, a cukor, az íz, és az aroma koncentrálódik, így a belőle készült ital közel azonos alkoholtartalom mellett más boroknál sokkal édesebb lesz.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Shopping Cart
Scroll to Top