Kalandozás a jégborok világában

Jégborok a Niagara környékéről : Magasra tették a lécet, hiszen Kanada egyik legismertebb pincészetében, a Cave Springs Cellarban kezdtük a niagarai borok felfedezését. Beamsville-i szőlőültetvényeik sokféle talaja és éghajlati adottsága kiváló feltételeket kínál az elegáns és jellegzetesen hűvös éghajlathoz alkalmazkodó borok elkészítéséhez.

Több mint három évtizeddel ezelőtt a Pennachetti család első rizling- és chardonnay-ültetvényei telepítésével kiemelt szerepet vállalt a szőlő meghonosításában a Niagara-félszigeten. A borászat napjainkban is a legjobbak közé tartozik, a Wine Enthusiast szaklap 2018-ban a New World Winery of The Year címmel tüntette ki. (Talán nem lehet véletlen az sem, hogy a pincében a francia hordók mellett megtaláltuk a magyar kádárok remekeit is.) A Jordan Village központjában lévő kóstolóteremben a bemelegítés egy üde blanc de blancs pezsgő volt. Majd jöttek a csendes chardonnay-k: a ’17-es Dolomit, majd a ’16-os Estate, majd ugyanebből az évjáratból két szenzációs rizling: az Estate és a CSV. A borászat azonban nem csak a fehérborokkal remekel, hanem a vörösekkel is, a kóstoltakból kiemelkedett a ’17-es Pinot Noir, valamint a ’16-os Cabernet Franc, a zárás pedig nem is lehetett más, mint egy ’14-es rizling jégbor.

Második állomásunk az 1999-ben alapított Flat Rock Cellars volt. A Jordan Station-i borászat egy hatszög alakú építészeti remekmű, amelynek teraszáról lélegzetelállító kilátás nyílik az Ontario-tóra, s tiszta időben akár Torontóig is el lehet látni. A minőség zálogát a terméskorlátozásban, a szőlő kézi szedésében és válogatásában látják. A kiváló alapanyagot a világ legmodernebb borászati berendezéseivel dolgozzák fel. Itt kicsit szokatlan módon vörösborokkal kezdődött a kóstolás.

Elsőként egy üde, gyümölcsös pinot noir került a poharunkba 2016-ból, amelyet a 18 hónapig hordóban érlelt 2014-es Gravity pinot noir követett. Ebben előbb a cseresznyés jegyek jelentek meg, de zárásként felbukkant a málna és némi vanília is. A fehérborok között az első a 2017-es chardonnay volt, amely tölgyfahordóban érett: finom aromák, a friss alma, őszibarack, körte és citrom íze. A 2017-es The Trusty Shed chardonnay-nak még ezt is sikerült felülmúlnia. A rizlingek közül a 2017-os Nadjas Vineyardot remek savak és az intenzív citrusok jellemezték, ami tetten érhető volt a zárásként kóstolt 2017-es birtokbor rizlingben is.

Szerző: Erős Zoltán

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Shopping Cart
Scroll to Top