Jégbor nagyon édesen !
Ha valahol, akkor a következő borászatban, a Niagara-on-the-Lake-i Inniskillinben az édes ízek a meghatározóak, a pincészetet ugyanis jégborai tették világhírűvé. A kanadai Donald Ziraldo és az osztrák származású Karl Kaiser alapította borászat 1974-ben kezdte meg működését. Donald Ziraldo már korábban is szőlőtermesztéssel foglalkozott, ahogy Karl Kaiser is, aki vegyészből lett bortermelő. A minél jobb minőségű borok készítése érdekében ők is inkább a hűvösebb régiókban termelt hagyományos európai szőlőfajtákat telepítettek: az első 13 hektárra rizlinget, chardonnay-t és gamay-t, később jöttek a jégbor alapanyagául szolgáló fajták is. Itt ezekből kaptunk bemutatót.
Mindhárom kóstolt bor a 2017-év járatból származott. Az első egy elegáns rizling, amely édessége ellenére is frissnek bizonyult gazdag gyümölcsaromákkal és hosszú lecsengéssel. A jégbor-készítők egyik kedvenc fajtája a vidal, amely az ugni blanc és a rayon d’or keresztezése. Az Inniskillin vidaljában is sikerült megőrizni a gyümölcsösséget, ezért valószínűleg még azok is szívesen kortyolják, akik egyébként nem szeretik az ennyire édes borokat. Sokan készítenek cabernet franc-ból is jégbort, az Inniskillin vörös jégbora 245 gramm cukrot tartalmaz, a 12 százalék alkohol mellett is a gyümölcsösség dominál, ám a 10 grammot meghaladó savtartalom jól egyensúlyozza a cukor édességét. Az Inniskillin jégborai nagyon keresettek az USA-ban, Japánban, de jut belőlük az európai piacokra is.
Szerző: Erős Zoltán